Journalisti, 23.8.2002 **** Etusivulle

Haastava totuudenpuhuja

Tapani Lausti

John Pilger, The New Rulers of the World. Verso 2002. 246 s.

Anglo-amerikkalainen mediamaailma on enimmäkseen vaiennut australialaissyntyisen toimittajan John Pilgerin uudesta kirjasta. Hänen analyysinsä maailman valtasuhteista eivät sovi kaupallisiin arvoihin sitoutuneen lehdistön maailmankuvaan. Pilger ärsyttää myös monia kollegoja. Hänen johtopäätöksiään sanotaan musta-valkoisiksi.

Pilgerin esiin vyöryttämää todistusaineistoa on kuitenkin vaikea osoittaa vääräksi. ”Sivistyneen maailman” johtajat hurskastelevat ihmisoikeuksilla, mutta eivät epäröi aiheuttaa tuhoa ja kärsimystä, missä tahansa maapallon rikkaan vähemmistön edut tätä edellyttävät.

Teoksen keskeisiä toteamuksia on, että ihmiskuntaa jaetaan kahteen ryhmään, joista yhdelle annetaan enemmän ihmisarvoa kuin toiselle. Terrorismin newyorkilaiset uhrit ovat sympatiamme arvoisia, mutta  surmansa saaneet viattomat afgaanit vain väistämättömiä uhreja. Tässä kahtia jaetussa maailmassa Yhdysvallat on asettunut kansainvälisen lain ulkopuolelle julistaen valmiutta ryhtyä sotilaallisiin toimiin kaikkialla, missä se katsoo turvallisuutensa uhatuksi.

Vaikka lännen johtajat aiheuttavat politiikallaan suunnatonta kärsimystä, vain harvat pitävät heitä terroristeina. Pilger toteaa, että Bill Clintonia, George W. Bushia ja Tony Blairia ja hänen konservatiivisia edeltäjiään ei leimata rikollisiksi, vaikka he ovat käytettävissä olevan tutkimusaineiston mukaan politiikallaan aiheuttaneet Irakissa enemmän kuolemaa kuin historian kaikki joukkotuhoaseet yhteensä. Newyorkilaiset uhrit olivat ihmisiä, irakilaiset lapset ovat epäihmisiä.

Afganistanin ja Irakin lisäksi Pilger tarkastelee kirjassaan kriittisesti länsivaltojen politiikkaa muuallakin. Hän analysoi mm. Israelin miehityspolitiikkaa, Indonesian veristä historiaa ja Australian alkuperäisväestön skandaalinomaista kohtelua.

Peräänantamattomalla tavallaan Pilger pakottaa toimittajiakin alinomaa tarkastelemaan arviointiensa syvimpiä vaikuttimia. Etenkin anglo-amerikkalaisessa maailmassa toimittajat joutuvat usein valitsemaan uralla etenemisen ja totuuden puhumisen välillä, olipa tämä tiedostettua tai ei.

Journalistin toimenkuvaan tulisi kuulua piittaamattomuus johtopäätösten mahdollisesti laukaisemista sosiaalisista sanktioista. Joukkotiedotusvälineet myötäilevät kuitenkin liiaksi vallanpitäjien etuja, eivätkä suostu näkemään rikkaiden maiden lyhytnäköisen omaneduntavoittelun tuhovoimaa. John Pilgerin ja Robert Fiskin kaltaiset lahjomattomat totuudenpuhujat ovat harvassa.

 

Vieraile arkistossa: John Pilger, Robert Fisk, Media

 

[home] [archive] [focus]