BBC Finnish Section, 15.8.1989

Lontoon värikkäin kaupunginosa

Judith Summers, Soho : A History of London's Most Colourful Neighbourhood (Bloomsbury 1989)

Sohoa on sanotaan Lontoon värikkäimmäksi kaupunginosaksi. Kirjailija Judith Summers on nyt kirjoittanut kaupunginosan historian. Summersin kirjaa Soho tarkastelee Tapani Lausti.

Viime heinäkuun 14. päivä, Ranskan vallankumouksen 200-vuotispäivä jää Sohon historiaan. Tuona päivänä Sohon ranskalaisen pubin isäntä Gaston Berlemont jäi eläkkeelle. Hän oli isännöinyt French House -nimellä viime vuosikymmenet tunnettua pubia toisesta maailmansodasta lähtien. Gastonin isä osti pubin vuonna 1914.

Berlemontilla oli tapana sanoa, että niin paljon kuin Soho vuosien mittaan muuttuukin, siinä on silti aina jotakin pysyvää. Gastonin muhkeaviiksiset, hymyilevät kasvot olivat osa Sohon henkeä. Vaikka hän tottui vuosien mittaan vakituiseen asiakaskuntaan kuuluviin kuuluisuuksiin, häneltä riitti ystävällisyyttä myös satunnaisille kävijöille.

Judith Summers korostaa kirjassaan, että Soho on aina ollut suvaitsevainen kaupunginosa. Se on aina vetänyt puoleensa vainottuja ihmisiä. Sinne on paettu uskonnollisia vainoja, näin kaupunginosaan saapuivat ranskalaiset hugenotit 1600-luvulla. Myöhemmät pakolais- ja muuttoaallot toivat sinne uusia ranskalaisryhmiä, italialaisia, kreikkalaisia, slaaveja, juutalaisia ja viimeiseksi kiinalaisia. Soho on aina ollut kosmopoliittinen keskus, missä kuulee lukemattomia kieliä.

Sohoon on tultu pakoon arkielämän värittömyyttä. Näin sinne on asettunut taiteilijoita aina 1700-luvulta lähtien. Kirjailijat ovat kuljeskelleet Sohon katuja vuosisatojen ajan imien mielikuvitukseensa kaupunginosan elämää. Heitä varoitettiin ennen Sohoon muuttoa, ettei Sohossa voi tehdä vakavaa työtä. Sen kirjavan elämän sanottiin tekevän keskittymisen mahdottomaksi. Ja kieltämättä moni taiteilijaura on katkennut kaupunginosan pubeihin ja juomaklubeihin.

Mutta Soho ei ole ainoastaan boheemielämän perinteellinen tyyssija. Se on itse asiassa aina ollut kylä keskellä suurkaupunkia. Sen asukkaat ovat olleet käsityöläisiä, räätäleitä, suutareita, satulaseppiä, leipureita, viulunrakentajia, siellä on ollut paljon pienteollisuutta. Sohon asukkaat ovat eläneet elämäänsä täysin riippumatta kaupunginosan muusta elämänmenosta. He ovat seuranneet joskus huvittuneina, joskus närkästyneinä Sohon elämän paheellisia puolia. Mutta vaikka rikollisuus, prostituutio ja pornoluolat ovat lyöneet silloin tällöin leimansa alueen elämään, Soho on aina ollut verrattain turvallinen paikka. Rikolliset ovat tyytyneet murhaamaan toisiaan.

Tämän päivän Soho on turvallisempi kuin koskaan. Seksiluolien lukumäärää on vähennetty radikaalisti. Rikollisuus ja siihen liittynyt poliisikorruptio on lähestulkoon kitketty. Soho on nyt muotitietoisen design-kulttuurin pesäpaikka. Sen kulttuuri-ilmapiiri on varmasti tänä päivänä pintapuolisempi kuin joinakin varhaisempina vuosikymmeninä. Jos haluaa nähdä, miltä nämä uussoholaiset näyttävät tarvitsee vain vilkaista Soho Brasserien ikkunapöytien asiakkaita Sohon pääkadulla Old Compton Streetilla.

Judith Summersin kirja on paras mahdollinen Soho-opas. Sohon ilmapiiriin on tarttunut niin paljon historian patinaa, että sen luonnetta ei voi täysin ymmärtää ymmärtämättä menneisyyttä. Summers loihtii lukijan silmien eteen mielikuvia 1600-luvun illanvietoista, 1700-luvun taiteilijatapaamisista, 1800-luvun slummiutumisesta ja köyhyydestä, 1900-luvun maailmansotien vaikutuksesta kaupunginosan elämään.

Soho on aina ollut kaiken uuden kärjessä. Kun oman aikakautemme sukupolvet alkoivat irtautua perinteisten sosiaalisten vaatimusten kahleista, Soho oli se paikka, mihin nuoret kapinalliset suuntasivat askeleensa. 50-luvun nuorisokulttuuri syntyi täällä. Carnaby Street, Wardour Street ovat osa aikakautemme kulttuurihistoriaa. Soho on aina ollut elokuvateollisuuden keskus, nyt se on täynnä televisiotuotantoyhtiöitä. Soho on Lontoon teatterikeskus, jonka neonvalot houkuttelevat iltaisin kulkijoita Shaftesbury Avenuella. Sohon musiikkiklubit olivat olennainen osa rock-musiikin alkuvuosia. Sieltä nousi kuuluisuuteen Shadows-yhtye. Jazz on aina ollut olennainen osa Sohoa. Ronnie Scottin klubi on monien jazzturistien mekka. Soho on kuuluisa ravintoloistaan. Valikoimaa on italialaisesta thaimaalaiseen. Unkarilaisravintola Gay Hussar on Labour-poliitikkojen perinteellinen kohtaamispaikka.

Etelä-Soho on nykyään Lontoon kiinalaiskaupunginosa lukemattomine ravintoloineen. Nyt pelätään, että Sohosta tulee menestyksensä uhri. Vuokrat ovat nopeasti kohoamassa. Pienet kulmakaupat ja perinteellinen pienteollisuus ovat vaikeuksissa. Sohon viimeiset asukkaat pelkäävät, että heidän lapsillaan ei enää ole tulevaisuutta tässä historiallisessa kaupunginosassa. Sohoa ehostetaan, mutta kantasoholaiset pelkäävät, että Sohon sielu on vaarassa kuolla.

[home] [focus] [archive]