27.8.2007

Suomen ei tule nyt miellyttää Valkoista taloa

Esa Aallas

Kun Afganistanin Suomen tavoin etupiiriinsä vuosikymmeniä laskenut Neuvostoliitto lähetti jouluna 1979 tankkinsa Kabuliin, päivystin pyhäiltaa Kansan Uutisten toimituksessa. Muistan hyvin, kuinka vaikeaa oli nyhtää lehteen kannanottoja tuolloin hallituksessa istuneen SKDL:n johtajilta. Ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok) muistanee puolestaan hyvin, kuinka kuuma peruna Brežnevin tankit Kabulissa olivat Suomelle. 

Kun YK päätti tuomitsevasta lausumastaan, niin Suomi pidättäytyi äänestyksestä. Muistan myös, kuinka vaikea oli nyhtää lausuntoja Ydin-lehteen ulkoministeriön YK-asiantuntija Klaus Törnuddilta. Kun Yhdysvaltain presidentti Jimmy Carter julisti Moskovan vuoden 1980 kesäolympialaiset boikottiin, niin Suomi ei yhtynyt boikottiliikkeeseen.

Tuolloin Suomen piti miellyttää Kremliä, nyt vaikuttaa siltä, että Valkoista taloa. Nato-halun ja EU:n transatlantisten suhteidenko takia? Ainakin kokoomusmiehet, kuten ulkoministeri, puolustusministeri Kari Häkämies sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen katsovat Afganistanista yli Atlantin.

Arviolta useita kymmeniätuhansia siviilejä on saanut Afganistanissa surmansa sen jälkeen kun Bushin hallinto päätti nykytietojen mukaan jo heinäkuussa 2001, siis ennen 11. syyskuuta, hyökätä  kivikautisiksi leimattujen Talebanien hallitsemaan Afganistaniin.

Enimmälti vaietut siviiliuhrit ovat kuolleet liittoutuman tätä nykyä noin 16 500 sotilaan voimin käymässä "terrorismin vastaisessa sodassa". Monikansallisessa rauhanturvaoperaatiossa jo 33 500 sotilasta lähes 40 maasta, joukossa sata suomalaista, yrittää luoda maahan "vakautta ja turvallisuutta". Silti taistelut ovat kiihtyneet jälleen kerran, minkä takia rauhanturvaajiakin koulutetaan ääritilanteisiin. (Helsingin Sanomat, 8.8.2007)

Mielestäni Suomen tulisi nyt pidättäytyä miellyttämästä verentahrimaa Valkoista taloa.


Esa Aallas on vapaa toimittaja. Vuonna 1989 hän oli Suomen pakolaisavun tehtävissä Pakistanissa ja Afganistanissa.

Ks.myös:

Vieraile arkistossa: Afganistan, Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka

 

[home] [archive] [focus]