Kotimaa, lokakuu 1994

Tervetuloa Eurooppaan

Tapani Lausti, Lontoo

Päätöksenteko kansanäänestyksessä oli vaikeata, eikö ollutkin? Enemmistön tavoin äänestin "kyllä". En tehnyt päätöstäni siksi, että olen asunut kohta 12 vuotta Euroopan unionin jäsenmaassa, vaan siksi, että EU:n ulkopuolelle jäämisen ajatus näytettiin liitettävän katteettomiin toiveisiin paremmasta elämästä. Uskon, että monet ongelmat, jotka ravistelevat EU:ta, vaikuttaisivat elämään Suomessa unionin ulkopuolellakin. Toivon Suomen jäsenyyden yhdessä Ruotsin ja kenties Norjankin kanssa muuttavan EU:n monessa suhteessa kyseenalaista luonnetta.

Luen tähän mahdolliseen toisinajattelevaan seuraan myös ne irlantilaiset, jotka vaativat maataan pitämään kiinni puolueettomuudestaan. He eivät halua hallituksensa kannattavan EU:n lyhytnäköisiä etulaskelmia, jotka jostakin syystä ovat saaneet turvallisuuspolitiikan arvonimen.

EU:n johtavilla voimilla on taipumus mieltää maanosamme turvallisuus olemassaolevista etuoikeuksista kiinni pitämisenä. Jos maailman köyhät joskus vaativat osuuttaan maapallon rikkauksista, heidät on lannistettava viime kädessä väkivaltaa käyttäen. Jacques Delors on puhunut "raaka-ainesotien" mahdollisuudesta. Eurooppa saattaa joutua puolustamaan etujaan oman alueensa ulkopuolellakin, Delors uskoo. Persianlahden viime vuosien tapahtumat osoittavat, miten huonosti Euroopan johtajat osaavat erottaa kansainvälisen oikeuden Yhdysvaltain viime kädessä sanelemasta voimapolitiikasta.

Irlantilaisen puolueettomuuden kannattajat toivovat Suomen osallistuvan EU:n sisällä muodostettavaan kriittiseen rintamaan. Tässä ei riitä vaitiolo liittoutumattomuuteen vetoamalla. On uskallettava virittää keskustelua, joka ärsyttää militaristisia vaistojaan elätteleviä entisiä siirtomaavaltioita. Brysselin maailmankuva ei voi millään muotoa tyydyttää ihmisiä, jotka suhtautuvat vakavasti maailman epäoikeudenmukaisuuksien aiheuttamiin kärsimyksiin. Euroopan johtavat poliitikot eivät osaa erottaa ihmisoikeuskysymyksiä valtioidensa lyhytnäköisistä etulaskelmista. He puolustavat ihmisoikeuksia, kun se on yhdenmukaista heidän voimapoliittisen ajattelunsa kanssa. Muussa tapauksessa he ummistavat silmänsä miltä kauheuksilta hyvänsä ja antavat ideologisten komissaariensa keksiä mielikuvituksellisia tekosyitä välinpitämättömyydelleen.

Kylmän sodan päättyminen on antanut ihmisille Lännessä enemmän henkistä liikkumistilaa. Monet ovat käyttäneet sen oman leirinsä aikaansaannosten kriittiseen tarkasteluun. Kuva ei ole kaunis. EU-maiden kansalaiset lukevat päivittäin uusia paljastuksia poliitikkojensa ja suurliikemiestensä ahneudesta ja väärinkäytöksistä. Kansalaisille demokratiasta ja vapaudesta vuosikausia saarnanneet poliitikot ovat osoittautuneet kykenemättömiksi ymmärtämään, minkälaista on elää vauraissa yhteiskunnissa vailla toivoa täysipainoisesta elämästä.

Tervetuloa Eurooppaan. Nyt teillä on ainakin pieni mahdollisuus vaatia toisenlaista Eurooppaa.

 

[home] [archive] [focus]