25.11.2021 **** Etusivulle
Espanjan oppositiojohtaja sekoilee
Antti Halinen
Espanjan tärkeimmän oikeistopuolueen Partido Popularin, Kansanpuolueen johtaja Pablo Casado on viime päivinä ollut poliittisessa myrskynsilmässä. Syitä on tällä kertaa kaksi. Ensinnäkin, hän esitti varsin naurettavia lausuntoja aurinkoenergiasta ja sitten hän kävi ”erehdyksessä” Espanjan diktaattorin Francisco Francon muistotilaisuudessa.
Casado syyttelee varsin hanakasti muita puolueita demokratian vähättelystä, mutta näyttää kuitenkin ihailevan Francoa, jota diktatuurin valtioterrorismin johtajana voi hyvin pitää Espanjan suurimpana terroristina kautta aikain aivan kuten Leniniä ja Stalinia Venäjällä ja Hitleriä Sakassa.
Diktaattori Francon kuolinpäivänä 20.marraskuuta kymmenkunnassa Espanjan kirkossa järjestettiin sielunmessu Francolle. Espanjassa on yhteensä noin 23 000 kirkkoa, joten sattuminen ”vahingossa tai erehdyksessä” juuri tällaiseen kirkkoon Granadassa on minimaalisen pieni, noin 0,05 prosenttia.
Näin valemaisteri Casadon avustajat kuitenkin väittivät. Heidän mukaansa Casado ei tiennyt, mitä kirkossa tapahtui ennen kuin hän oli sisällä. Casado itse ei pukahtanut asiasta yhtään mitään.
Espanjan parlamentin edustajainhuoneen keskustelussa kysyttiin muun muassa, miksi Casado ei lähtenyt kirkosta huomattuaan ”erehdyksensä” ja puolustiko hän jäämisellään diktatuuria.
Se ei sinänsä olisi ihme, koska varsin monen pp-läisen sielussa elää yhä francolainen henki puhumattakaan äärioikeistolaisesta ja rasistisesta Vox-puolueesta, jonka johtaja, entinen PP:n aluejohtaja, ihailee avoimesti Francon diktatuuria.
Keskustelussa myös kysyttiin ironiseen tyyliin, mitä olisi mahtanut tapahtua Saksassa, jos Angela Merkel olisi ihan sattumoisin ”eksynyt” jossakin kirkossa mahdollisesti järjestettyyn sielunmessuun Hitlerille, ja olisi seuraavana päivänä pahoitellut, jos on loukannut maan demokraattisia ihmisiä
Asiasta selvitystä tivanneiden kansanedustajien sanoma oli selvä: Espanjan oppositiojohtajan on ilmoitettava selkeästi, ettei hän kunnioita minkäänlaisia diktaattoreita, vaan on ehdottomasti demokratian kannalla.
Saksassahan ei entiselle diktaattorille sielunmessuja järjestellä, mutta kuten niin usein ennenkin España es diferente. Onhan maassa jopa diktaattorin hirmutekoja valkopesevä säätiökin Fundación Nacional Francisco Franco.
Säätiö ottikin Casadon osallistumisesta heti irti kaiken propagandahyödyn. Se ei ilmoituksensa mukaan nimenomaisesti kutsunut PP:n puheenjohtajaa messuun, mutta kiittää kuitenkin Señor Casadoa, tämän perhettä ja muita läsnäolleita osallistumisesta esimerkillisen kristityn Francisco Franco Bahamonden sielunmessuun.
Esimerkillinen kristitty??? Joko minulle on aikoinaan koulussa opetettu täysin väärin kristinuskon hyveitä tai sitten en muuten vain ymmärrä, miten yhtäkään maailman menneistä, olevista tai tulevista diktaattoreista voidaan pitää esimerkillisinä, tunnustivatpa he mitä uskoa tahansa tai ovat tunnustamatta.
On tosi hävytöntä väittää moista diktaattorista, jonka terrorismin jäljiltä vieläkin löydetään joukkohautoja, joka käynnisti sisällissotaan johtaneen sotilasvallankaappauksen, tuhosi demokratian, käytti sotavankeja orjatyövoimana, teloitutti poliittisia toisinajattelijoita.
Esimerkistä Franco käy vain niille, jotka hänen tapaansa vähät välittävät ihmisoikeuksista ja demokraattisista arvoista.
Se toinen Casadon aiheuttama keskustelu johtui hänen aurinkoenergiaa koskevasta mielipiteestään. Casado oli Valenciassa PP:n tilaisuudessa, jossa puhuttiin muun muassa uusiutuvista energialähteistä.
Casado moitiskeli ensi demarivetoista hallitusta, ettei se kohta hyväksy muuta kuin aurinkoenergiaa ja jatkoi sitten:” Minäkin kannatan sitä, mutta kun täällä Valenciassa aurinko laskee kahdeksalta illalla, niin emme me enää sen jälkeen voi sitä käyttää.”
Somessa riitti naurajia Casadon tietämättömyydelle. Hänelle lähetettiin muun muassa kuvia aurinkoenergiaa keräävistä paneeleista, joista se johdetaan eteenpäin vaikkapa Casadon sähkölamppuun.
Viime kesänä Casado kunnostautui myös ”kielitieteilijänä”. Hän oli puoluekokouksessa Mallorcalla ja kiivaana Katalonian vastustajana väitti, ettei Baleaarien saarilla puhuta katalaania.
Sen sijaan Casadon mukaan Mallorcalla puhutaan mallorcaa, Menorcalla menorcaa, Ibizalla ibizaa ja pienellä Formenterankin saarella formenteraa. Aika hassunkurinen väite, koska Baleaarien katalaaninkieliset sanovat puhuvansa katalaania joistakin mahdollisista pikkueroista huolimatta.
Yhtä ”tieteellisesti” voisi väittää, ettei Gran Canarialla ja Teneriffalla puhuta espanjaa, vaan esimerkiksi grancanariaa ja tinerfeñoa; erottavathan saarten asukkaat toisensa puheen perusteella. Mutta tällainen espanjan kielen vähättely ei tietysti sovi kiihkonationalisti Casadolle.
Casadolta oli jäänyt myös lukematta Baleaarien itsehallintoalueen asetus. Siinä nimittäin sanotaan, että alueen viralliset kielet ovat espanja ja katalaani. Vilpillisin keinoin tutkintotodistuksia hankkinut Casado on syystä saanut valemaisterin tittelinsä.
Antti Halinen on toimittaja, eläkkeellä Yleisradiosta vuodesta 2005, entinen YLE:n radiouutisten ulkomaantoimittaja ja Tallinnan kirjeenvaihtaja, mutta erikoistunut espanjan-ja portugalinkieliseen maailmaan.