7.12.2020 **** PS: 8.12.2020 **** Etusivulle

Espanjalaisia eläkeupseereita hallituksen kaadossa

Antti Halinen

”Espanja on erilainen” oli aikanaan valtion matkailumainos; siis tulkaa ja löydätte muuta kuin Pyreneitten pohjoispuolella. Erilaisuutta on löytynyt Espanjan yhteiskunnasta sen jälkeen muualtakin kuin matkailusta muun muassa yksi sotilasvallankaappausyritys ja valtio, jossa poliitikot valitsevat korkeimpien tuomioistuinten tuomarit ja 45 vuotta sitten kuolleella diktaattorilla on yhä kannattajansa.

Mutta ihan oma luku näyttävät olevan eläkeläisupseerit, jotka aika ajoin kertovat mielipiteensä yhteiskunnan tilasta varsin ronskilla tavalla. Näin kävi muun muassa Katalonian kriisin aikana, ja aivan uusi skandaali puhkesi kuluvalla viikolla eläkeukkojen chattailusta.

Nettilehti Informe oli saanut käsiinsä ilmavoimien yhden eläkeläisupseerien ikäluokan chattiketjun, jonka teksti oli todella kylmäävää. Sieltä löytyi fraaseja kuten ”ei ole muuta keinoa kuin alkaa teloittaa 26 miljoonaa huoranpoikaa (ei siis ihmisiä) tai  mikä vahinko, ettemme ole enää aktiivipalveluksessa, jotta voisimme maalittaa sotilaskoneelle ampumaharjoitusalueen sijasta huoranpoikien talon (Katalonian parlamentin)”.

Teloituksista kirjoitti kenraali evp Francisco Beca Casanova mitä ilmeisimmin etunimikaimansa diktaattori Francisco Francon hengessä. Tämähän oli Espanjan historian pahin teloituttaja, vaikkei miljooniin yltänytkään.

Katalonian parlamentin  pommittamista suositellut eversti evp Andrés González Espinar saattoi muistella Barcelonan säälimätöntä pommitusta joulukuussa 178 vuotta sitten. Sitä johti kenraali Baldomero Fernández Espartero. Lisämainetta hän sai Kastiliassa tokaisemalla, että Espanjalle olisi hyväksi pommittaa Barcelonaa joka viideskymmenes vuosi.

Chattiin osallistuneet allekirjoittivat myös muiden mukana kuninkaalle lähetetyn kirjeen, jossa eläkeupseerit sättivät ”sosiaalikommunistista” hallitusta. Tarkoituksena oli provosoida vastaavanlaisia kirjeitä myös muilta eläkeupseerien ikäluokilta ilmavoimien lisäksi myös maa-ja merivoimista. Kaksi kirjettä meni kuninkaalle, mutta sen jälkeen asia paljastui ja lisäkirjeiden haku loppui.

Yksi chattailijoista everstiluutantti evp José Ignacio Domínguez sanoi SER-radion haastattelussa, että viime maaliskuussa chatissa oli alkanut keskustelu mahdollisuudesta tehdä kuninkaan tukemana sotilasvallankaappaus vuoden 1981 yrityksen tyyliin. Kun se ei oikein vaikuttanut mahdolliselta, harkittiin audienssia kuninkaan tykö ja lopulta päädyttiin kirjeiden kirjoittamiseen. Maavoimien eläkeupseerien kirjeessä oli alun perin maininta, että kuningas jakoi sotilaiden huolen väitetystä uhasta maan yhtenäisyydelle, mutta se poistettiin lopullisesta versiosta.

Eläkeupseerien puolustajat löytyivät tutusta paikasta, Espanjan äärioikeistolaisen, rasistisen Vox-puolueen riveistä. Puolueen puheenjohtaja tervehti heitä videoviestillä ja varapuheenjohtaja totesi, että hehän ovatkin meidän väkeämme.

Espanjan puolustusministeri Margarita Robles arvosteli ja tuomitsi ankarasti eläkeupseerien puuhastelut ja lähetti chattiketjun korkeimman oikeuden syyttäjävirastolle, jonka pitäisi tutkia toimien mahdollinen laittomuus ja siten suojata asevoimien kunniallisuutta ja yleistä arvostusta. Ministeri oli syystäkin tiedotustilaisuudessaan hyvin ärtynyt etenkin eläkeupseerien yrityksistä vetää kuningas mukaan perustuslain vastaisiin toimiin  ja häpäistä asevoimia.

Asia varmasti tutkitaan, mutta todennäköisesti ilman suurempia seuraamuksia. Espanja on erilainen.

PS 8.12.2020

Espanjan media on selvittänyt lisää eläkeupseerien chattailua ja kirjeitä kuninkaalle, mistä eilen kirjoitin. Tekstit ovat yhtä kylmääviä. Seuraavassa keskustelun pätkässä Paco on kenraali evp Francisco Beca Casanova ja Andrés on eversti evp Andrés González.

Paco: Valmiina taisteluun punikkeja (rojos) vastaan, henki päälle ja taistoon!

Paco: Luotan siihen, että taas tapetaan punikkeja, mutta tällä kertaa emme jätä työtä kesken; on tapettava 26 miljoonaa, lapset mukaan lukien.

Andrés: Paco, herran tähden, lapset ovat ainoat viattomat!

Paco: Ei, ei, puhdistus on aina puhdistus, meidän on kerta kaikkiaan oltava vakuuttuneita siitä, ettei veremme hyväksy demokratiaa. Vihamme on paljon voimakkaampi kuin minkäänlainen rinnakkaiselo.

On hyvä muistaa että näiden eläkeläisupseerien ja heidän hengenheimolaistensa kuten Vox-puolueen mielestä punikkeja ovat Espanjassa  suurin piirtein kaikki oikeistolaisesta Kansanpuolueesta Partido Popularista vasemmalle ja yhtä tai jopa vihattavampia baskien ja erityisesti katalonialaisten kansallismieliset puolueet.

Kun eläkeläisupseerit puhuvat nykyisestä sosialidemokraattisen PSOE:n ja Podemos-puolueen hallituksesta sosiaalikommunistisena, niin ilmeisesti nekin ja kannattajat päälle kuuluisivat tuohon 26 miljoonan teloitettavan joukkoon.

'

Lue myös:

Antti Halinen on toimittaja, eläkkeellä Yleisradiosta vuodesta 2005, entinen YLE:n radiouutisten ulkomaantoimittaja ja Tallinnan kirjeenvaihtaja, mutta erikoistunut espanjan-ja portugalinkieliseen maailmaan.

Arkisto : Espanja

 

 

[home] [archive] [focus