3.3.2008

Henki ja elämä -kirjafestivaali

Kuudes Henki ja Elämä -kirjafestivaali järjestettiin Tampereella 16.-17.2. 2008. Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa pidettävän festivaalin ohjelma oli varsin monipuolinen. (Ks. Liken panosta messuilla.)

Sunnuntaina 17.2. Viinibaarissa, D-hallissa klo 12:

William Morris: News from Nowhere (Savukeidas) ja Tapani Lausti: Tienviittoja tulevaisuuteen (Like). Tapani Lausti ja William Morrisin teoksen suomentaja Ville-Juhani Sutinen keskustelevat.

Omassa kirjassani Morrisin tulevaisuuden utopia on keskeisessä osassa. Käytän Morrisin kertomusta lähtökohtana monille omaa aikaamme kuvaaville havainnoille. Tässä ote:

"Vuonna 1890 ilmestynyt News from Nowhere on aikamatkailun kuvaus. Kertoja saapuu selittämättömällä tavalla tulevaisuuden Englantiin, missä on jo pitkään eletty vuoden 1952 vallankumouksen jälkeistä uudenlaista elämää. Raatamisen sijasta kaikki työ on enimmäkseen miellyttävää, työn ja vapaa-ajan ero on kutakuinkin kadonnut, valmistettavat tuotteet ovat kauniita ja niiden tekeminen tyydytystä antavaa. Maailman ja kotimaan markkinoiden sijasta tuotteita valmistetaan todellisiin tarpeisiin. Tuotantoa koskevat päätökset tehdään demokraattisesti. Rahaa ei enää käytetä, koska kaikille riittää heidän tarvitsemiaan tuotteita. Väkivallanteot ja muut rikokset ovat käyneet niin harvinaisiksi, ettei vankiloita tarvita. Sukupuolten välillä vallitsee tasa-arvo. Kaupunkien ja maaseudun vastakohtaisuus on kadonnut. Rakennukset ovat kauniita."

Savukeidas Kustannuksen internet-sivuilla Morrisin kirjaa kuvataan näin:

"Monialainen englantilainen taiteilija, arkkitehti, kääntäjä ja yhteiskuntakriitikko William Morris (1834 1896) kirjoitti 2000-luvun alun Lontooseen sijoittuvan kaunokirjallisen pääteoksensa Huomispäivän uutisia (1890) viestiksi aikalaisilleen ja etenkin tuleville sukupolville. Teknologinen konservatiivi ja nostalginen utopisti Morris sommittelee teollistuneen ja itsekkään uhkapelien maailman vastineeksi ekologisen sosialistisen utopian, jossa kapitalismin sairaudesta on parannuttu uuteen yhteisöllisyyteen. Kaunokirjallinen kerronta yhdistyy dialogiseen filosofiaan ja yhteiskuntateoriaan, lopputuloksena on teos, joka rakentaa uuden Lontoon myös oman tärvellyn nykyisyytemme kääntöpuoleksi. Huomispäivän uutisia on Homeroksen kääntäjän oma odysseia Thamesia myöten uljaaseen vanhaan maailmaan."

Ks. oman kirjani puffitekstiä.

 

[home] [archive] [focus]