19 September 2017 **** Etusivulle

Naomi Klein yllyttää kapinaan Trumpin mielettömyyksiä vastaan

Tapani Lausti

Naomi Klein, No Is Not Enough: Defeating the New Shock Politics. Allen Lane 2017.

Donald Trumpin vieraillessa elokuussa ensimmäisen kerran Teksasin tulva-alueilla ihmiset kiinnittivät huomiota siihen, ettei hän osoittanut minkäänlaista myötätuntoa katastrofin uhreja kohtaan. Häntä innosti vain paikalle saapuneiden ihmisten määrä. Myöhemmin Trump teeskenteli osanottoa, mutta hänen on selvästikin vaikeata kätkeä kykenemättömyyttään myötäelää muiden ihmisten kärsimyksiä tai kokemuksia. Trumpin sairaalloisen narsistinen itsekeskeisyys saa hänet myös pitämään itseään lakien ja soveliaisuussääntöjen yläpuolella. Naomi Klein kuvaa hyvin presidentin puistattavaa maailmankuvaa, jossa raha ja valta antavat hänelle oikeuden polkea muiden ihmisten elämää, olipa tämä sitten naisten ruumiinosien kähmimistä tai planeetan luonnonvarojen riistämistä ilmaston lämpenemisestä piittaamatta.

Presidentinvaalikampanjassaan Trump teeskenteli olevansa kansanmies ja rahaeliittien vastustaja. Tämä räikeä valhe kätki taakseen halun tuhota mahdollisimman suuren osan julkisesta sektorista ja sen piirissä luoduista säännöksistä, olipa sitten kyse saasteiden rajoittamisesta tai sosiaalituesta. Klein kirjoittaa, että Trump haluaa tilalle suuryhtiöiden rajoittamatonta valtaa ja vapautta. Presidenttinä Trump keräsi pian ympärilleen ihmisiä, joiden suuromaisuudet perustuvat planeetan huono-osaisten ihmisten hyväksikäyttöön ja myös planeetan vahingoittamiseen.

Vaalikampanjassa Trump osasi käyttää hyväkseen sitä raivoa ja epätoivoa, jonka syynä oli hyvin palkattujen teollisuustyöpaikkojen katoaminen. Vaikka Trump lupasi ihmisille työtä, hänen omat yhtiönsä olivat osa taloutta, jossa harvenevat työpaikat olivat siirtyneet muualle. Työntekijöiden värväämisen sijaan yhtiöt käyttivät rahaa valtaviin mainoskampanjoihin hyvin myyvien brändien luomiseksi. Tuotteiden valmistamiseen aiemmin käytetystä työvoimasta oli helppo päästä eroon. Klein luonnehtii koko prosessia räikeäksi petkutukseksi.

Kleinin mukaan Trumpin hallitus on myös nähtävä silmittömänä vastaiskuna nousemassa olevien sosiaalisten ja poliittisten liikkeiden nujertamiseksi. Tässä ei keinoja säästellä. Demokratialle olennaisten eettisten säännösten vesittäminen oli alkanut jo kauan ennen Trumpin valtaantuloa. Suuri raha oli alkanut tunkeutua vallankäytön kaikkiin portaisiin. Bill Clinton vapautti pankit sääntelystä avaten näin tien vuoden 2008 talousromahdukselle. Barack Obama taas jätti rikolliset pankkiirit rauhaan. Koko poliittinen kenttä alkoi ryvetä korruption suossa, oli sitten kyse republikaaneista tai demokraateista.

Trumpilla ei ole muuta ideologiaa kuin oma etu ja rahan kahmiminen. Hänen uskonsa omaan suurenmoisuuteensa muuntaa helposti tämän asennemaailman totalitaariseksi painajaiseksi. Klein kirjoittaa, että Trump on valmis käyttämään mitä tahansa kriisiä otteiden tiukentamiseksi. Kesän hirmumyrskyt ovat jo johtamassa poliisin toimintatapojen militarisoimiseen ja erilaisten palvelujen yksityistämiseen.

Trump ei siis ole kuitenkaan Kleinin mielestä irrallinen ilmiö amerikkalaisessa yhteiskunnassa. Suurta osaa maan kulttuurista on jo pitkään leimannut aatteellinen ja älyllinen tyhjyys. Keskeiset yhteiskunnalliset instituutiot, jotka pitivät yllä kansalaisten yhteenkuuluvuuden tunteita, ovat heikentyneet pelottavalla tavalla. Joukkotiedotusvälineetkään eivät ole enää pitäneet yllä merkityksellistä yhteiskunnallista keskustelua.

Syntynyttä tyhjiötä täytetään loputtomalla kulutuksella – silloin kun siihen on varaa – ja katoavia ihmissuhteita korvataan sosiaalisella medialla, joka luo illuusioita kommunikoinnin merkityksellisyydestä. Tiet tukehtuvat autojen määrästä ja ihmiset kärsivät liikenteen päästöjen aiheuttamista vaivoista. Kulutusyhteiskunta on ylittämässä planeetan sietokykyä. Aika päästöjen vähentämiseksi alkaa olla vähissä ja sään katastrofaalisen lämpenemisen vaara kasvaa nopeasti.

Tässä ihmiskunnan historian pelottavassa vaiheessa maailman johtavaa valtiota johtaa mies, joka pitää väitteitä ilmastonmuutoksesta petkutuksena. Trump on jo ollut innolla purkamassa fossiilisten polttoaineiden käyttöä koskevia rajoituksia. Kleinin mielestä Trumpin hallitusta voikin hyvällä syyllä luonnehtia ExxonMobilin alaosastoksi. ExxonMobil on ollut tietoinen ilmastonmuutoksesta 1970-luvulta lähtien. Yhtiö on kuitenkin lahjoittanut miljoonia ilmastotiedettä vähätteleville ajatushautomoille. Ja kuten tiedämme, Trumpin ulkoministeri Rex Tillerson on ExxonMobilin entinen pääjohtaja. Klein muistuttaa, että Tillersonin eteneminen urallaan liittyy sotiin ja muihin selkkauksiin.

Varapresidentti Mike Pencen rooli ilmastonmuutosprosessissa on luku sinänsä. Klein kertoo, miten New Orleansin taannoisen Katrina-hirmumyrskyn jälkeen Pence johti prosessia, jossa tehtiin kaikki mahdollinen alueen julkisen sektorin heikentämiseksi. Julkisen infrastruktuurtin heikkous oli kuitenkin jo ollut keskeinen syy siihen, miksi Katrina-myrsky johti hirvittävään katastrofiin. Pence avustajineen teki kaikkensa alueen öljy- ja kaasuteolisuuden vahvistamiseksi. Alueelle haluttiin tasaveropolitiikkaan perustuva “vapaan talouden” vyöhyke. Uusrakentamista hidastavasta ympäristösääntelystä haluttiin päästä eroon. Nyt Pence muiden ympäristörikollisten kanssa voi harjoittaa mieletöntä politiikkaansa valtakunnallisesti, Klein varoittaa.

Ihmiskunnan ja planeetan historia on nyt tulossa käännekohtaan. Klein toteaa, että ilmastonmuutoksen kiistäminen ja uusliberaali talouspolitiikka kumpuavat samasta maailmankuvasta, nimittäin tieteen vastaisuudesta. Ilmastonmuutoksen myöntäminen todeksi vie pohjan uusliberaalilta talouspolitiikalta, koska sen viitoittama tie johtaa ennen pitkää planeetan tuhoon. Kapitalistinen tie joudutaan asettamaan kyseenalaiseksi, koska se uhkaa ihmiskunnan olemassaoloa.

Klein hahmottaa nyt kiireesti tarvittavan vastarinnan olemusta. Suuria ihmismääriä vahingoittavat poliittiset hyökkäykset ovat jo kokoamassa monenlaisia ihmisyhteisöjä pohtimaan puolustautumisen muotoja. Julkisten menojen leikkaaminen vahingoittaa miljoonia amerikkalaisia. Trumpin silmitön rasismi ja muukalaisvihamielisyys aktivoivat kansalaisoikeusliikettä sekä alkuperäiskansojen ja maahanmuuttajien yhteisöjä. Ilmastotieteilijät ovat jo nousseet vastarintaan. Suuri osa muusta maailmasta seuraa pelokkaana Trumpin aggressiivista ja arvaamatonta sota- ja ulkopolitiikkaa.

Nyt onkin Kleinin mielestä aika kaivaa historian unohdettuja haaveita toisenlaisesta yhteiskunnasta, toisenlaisesta elämästä. Ei riitä, että Trumpille sanotaan “Ei”. Ihmiskunta pelastuu vain miljoonia ihmisiä innoittavan rajattoman mielikuvituksen voimalla.

 

Arkisto: Naomi Klein, Ympäristö, Yhdysvallat

 

 

[home] [archive] [focus]