Rauhan Puolesta 6/2016 **** 18.12.2016 **** Etusivulle

Teollisen maatalouden kirous

Laustin lukuvinkki: Vandana Shiva

Oppaita toisenlaiseen tulevaisuuteen

Ympäristöaktivistit ympäri maailmaa ovat viime aikoina lisänneet toimintaansa saadakseen maailman ravinnontuotannon demokraattiseen hallintaan. Alaa hallitsevat biokemian yhtiöt ovat kasvaneet entistäkin suuremmiksi ja niiden vahingollisuus on käynyt yhä ilmeisemmäksi.

Esimerkiksi Intiassa teollisesti manipuloidut siemenet ja teollinen maanviljely ovat vähentäneet kasvien ja viljalajien moninaisuutta. Intialla oli aiemmin 200 000 riisilajia, mikä oli tärkeätä nälänhätien estämiseksi. 1970-luvun “vihreän vallankumouksen” jälkeen luku romahti. Moninaisuuden tilalle tuli monokulttuuri

Vastarinta geenimuunneltujen tuotteiden käyttöä kohtaan on kuitenkin siis leviämässä. Ympäristötuhosta syytettyä Monsanto-yhtymää vastaan järjestettiin lokakuussa Haagissa, Hollannissa, kansalaisoikeudenkäynti. Samaan aikaan eri puolilla maailmaa on organisoitu kansalaiskokouksia selvittämään suuryhtiöiden ympäristörikoksia. Aktivismin lisääntymisen aikoihin suuri saksalainen lääkeyhtiö Bayer on ollut ostamassa Monsanto-yhtymää. Ympäristöaktivistien silmissä kyse on “helvetissä laaditusta liitosta.”

Haagin oikeudenkäyntiä oli järjestämässä myös johtaviin ympäristöaktivisteihin lukeutuva intialainen kirjailija ja filosofi Vandana Shiva. Hän kirjoittaa, että suuryhtiöiden ympäristörikokset ovat käyneet yhä ilmeisemmiksi. Ravinnontuotantoon ja maatalouteen tunkeutuneet yhtiöt pyrkivät alan täydelliseen hallintaan. Ne käyttävät yhä väkivaltaisempia menetelmiä luontoa ja ihmisiä kohtaan. Shivan mukaan vuonna 1901 perustettu Monsanto on olemassaolonsa aikana tullut tunnetuksi tuotteistaan, jotka ovat myrkyllisiä niin ihmisille kuin ympäristölle. Ihmiselämä, yhteiskunta ja demokratia ovat tässä prosessissa uhanalaisia. Ihmisten viljelysmaita ja omaisuuksia kahmitaan liikevoittojen kasvattamiseen. Yli vuosisadan ajan pienviljelijöiden elinmahdollisuuksia on tuhottu myrkyllisten peltojen levitessä teollisen maatalouden kulttuurissa.

Vandana Shivan kotimaassa Intiassa maatalous on ollut perinteellisesti pienviljeliöiden hallitsemaa. Myrkkyjään levittävät yhtiöt ovat ajaneet miljoonia ihmisiä mailtaan. 300 000 maanviljelijää on ajautunut itsemurhaan. He olivat joutuneet toivottomaan velkakierteeseen ollessaan pakotettuja ostamaan kalliita siemeniä ja kemikaaleja. Geenimanipuloidut siemenet eivät ole ehkäisseet tuholaisia ja rikkaruohoja. Sen sijaan ne ovat levitänet super-tuholaisia ja super-rikkaruohoja. Manviljelijöiden velkakierteet vain pahenivat.

Shiva kirjoittaa: “Eivätkä ainoastaan maanviljelijät menehdy. Maaperäorganismimme ja pölyttäjät ovat kuolemassa. Maaperämme on kuolemassa. Yhteiskuntamme ovat kuolemassa. Lapsemme ovat kuolemassa – koska myrkkyjä täynnä oleva ruoka aiheuttaa tauteja.”

Shiva sanoo, että geenimuunneltuja tuotteita tyrkytetään väkisin, koska yhtiöt keräävät rahaa patentoiduilla siemenillä. Yhtiöt keräävät korvauksia jokaiselta maanviljelijältä, joka kasvukaudella, joka vuonna. Monsanto on kerännyt laittomasti miljardeja Intian puuvillan viljelijöiltä. Asetuttuaan laittomasti Intiaan Monsanto hallitsi ennen pitkää 95 prosenttia puuvillan siementen tarjonnasta. Useimmat itsemurhan tehneistä maanviljelijöistä olivat nimenomaan puuvillan viljelijöitä.

Siementen patentoiminen on Shivan mukaan rikos maanviljelijöitä kohtaan, ovathan patentoidut siemenet kalliita. Kyseessä on myös rikos luontoa kohtaan. Väite, että lisäämällä geenejä Monsanto “lisää” elämää, on ristiriidassa siementen oman uusiutumiskyvyn kanssa. Rikosta pahentaa se, että geenimanipuloiduilla tuotteilla vähennetään biodiversiteettiä, luonnon monimuotoisuutta ja levitetään geneettistä saastumista.

Shivan mielestä meidän ei tule sallia ihmisille ja ympäristölle myrkyllisten tuotteiden levittämistä. Näin asetetaan koko ihmiselämä uhanalaiseksi. Luonnon vastaiset rikokset ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan. Tällaista tulevaisuutta emme halua.

Haagin oikeudenkäynti ei ollut yksittäinen kokoontuminen. Monsanto-Bayer on oikeudessa monissa osissa maailmaa – Intiassa, Euroopassa, Yhdysvalloissa, Meksikossa ja Argentiinassa. Monsanton ja Bayerin yhtyminen ei ole myöskään ainoa fuusio. Sygenta oh yhtymässä Chem Chinaan. Dow on yhtynyt Dupontiin. Haagissa olivat edustettuna mm. kansanliikkeet Intiasta, Kiinasta, Saksasta ja Sveitsistä. Kaikki liikkeet aikovat tehostaa tulevaisuuden toimintaansa.

Kemian yhtiöt ovat siis kohdanneet kasvavaa vastarintaa. Useimmat maat eivät tunnusta siemeniä ja kasveja yhtiöiden keksinnöiksi ja näin siis patentoitaviksi tuotteiksi. Tässä mielessä Monsanton vastainen liikehdintä on jo voittanut kamppailun. Mutta edessä on vielä paljon työtä. Myrkky-yhtiöiden kartelli pyrkii uusilla geenimanipuloinneilla vahingoittamaan maailman ravinnontuotantoa rikastuttaakseen pientä miljonääriryhmää.

 

Lähteet:

Vandana Shiva : Ending a Century of Ecocide and Genocide, Seeding Earth Democracy, Common Dreams, 12.10.2016.

Nika Knight: Monsanto Faces People's Tribunal for Crimes Against Planet and Humanity, Common Dreams, 14.10.2016.

Vandana Shiva: 'Seed freedom is the answer to hunger and malnutrition', The Guardian, 12.10.2013

 

Sarjan muut artikkelit:

 

 

[home] [archive] [focus]