7.6.2006
Olen ollut pitkään kiinnostunut vaihtotalousprojekteista. Kirjoitin näistä projekteista Englannin vuosinani ja osallistuin jonkin aikaa pohjoislontoolaiseen ohjelmaan ennen kuin muutin Englannista Espanjaan. Kirjoitin näistä vaihtotalouspiireistä myös kirjassani Toisinajattelun tiekartta (Like 2004). Ensimmäisen kerran sain tietoa Espanjan vastaavista projekteista, kun päivälehti El País julkaisi hiljattain (28.5.2006) niitä kuvaavan artikkelin "Yo te doy masaje; tú me das inglés" [Sinä annat minulle hierontaa, minä annan sinulle englanninopetusta"]. Englanniksi projekteja kutsutaan nimellä Local Exchange Trading Scheme, LETS. Espanjassa niitä kutsutaan aikapankeiksi, los bancos de tiempo. - Tapani Lausti
Julkaisen Andrés Aguayon kirjoittaman El Paísin artikkelin vapaan, lyhennetyn suomennoksen.
José Carlos Valseralla on musta vyö kung-fussa ja hän opettaa taichi'ta 30 hengen ryhmälle keski-ikäisiä naisia San Javierissa (Murcian maakunnassa). Valsera opettaa ilmaiseksi, mutta hänen panoksensa merkitään aikapankin tilille. Projektin periaatteena on, että ihmiset vaihtavat taitoja ja tavaroita ilman rahaa. Osanottajien panokset palvelusten tai tavaroiden tarjoajina merkitään tunteina lasketuiksi saataviksi aikapankkitilille.
"Television tuijottaminen tylsistyttää meidät ja irrottaa meidät ihmissuhteista", Valsera selittää. Samalla hänen kännykkänsä soi. Puhelimessa on Maureen, englantilainen eläkeläinen, joka osallistuu taichi-tunneille ja vastineeksi opettaa englantia tälle 36-vuotiaalle murcialaiselle. Aikapankin käyttäjien joukossa on 50 englantilaista eläkeläistä, joita toiminta auttaa integroitumaan ympäröivään yhteisöön. Palveluksia saadessaan vastaanottaja kirjoittaa shekin, jolle palveluksen arvo on laskettu työtunteina. Shekki viedään aikapankkiin, missä se merkitään saatavaksi palveluksen tarjoajalle.
Aikapankki on toiminut San Javierissa kolmen vuoden ajan kunnanvaltuutetun Querubina Meroñon vapaaehtoisessa valvonnassa. "Jos terveys määritellään fyysiseksi, psykologiseksi ja sosiaaliseksi hyvinvoinniksi, viimeksimainittu jää usein toteutumatta. Aikapankit tuottavat sosiaalista pääomaa, jota ei voi mitata rahassa. Ne luovat ilmapiirin, josta kaikki hyötyvät", vakuuttaa Meroño, joka on ammatiltaan lääkäri.
Rafael Gonzálezin ja Ana Molinan panos oli keskeinen projektin hahmottumisessa. González on 37-vuotias informaatikko, joka muokkasi softwaren, jolla osanottajat pääsevät internet-tiedostoon tutustumaan tarjolla oleviin palveluksiin ja tulossa oleviin tapahtumiin. González ja Molina valvovat aikapankin saatavia ja velkoja. He tekevät myös tiivistä tiedottamistyötä kulkemalla talosta taloon ja radioimalla joka viikko 20 minuutin ohjelman paikallisella radioasemalla. He toimittavat myös aikapankkisivua kunnanhallituksen kuukausijulkaisussa.
Molina ja González aloittivat myös kokeiluohjelman "aikakouluilla". He haluavat saada kouluja mukaan projektiin ja näin luoda kontakteja nuorten ja aikuisten välille. San Javierissa on jo järjestetty tilaisuuksia, joissa on kokeiltu vastavuoroista toimintaa. Näin nuoret ja varttuneemmat asukkaat ovat voineet hyödyntää toistensa erilaisia kykyjä ja kokemuksia. Vaikka projekti aloitettiin vasta Viime huhtikuussa, mukana on jo 50 koululaista.
Naima Khlifi saapuu Adriana Martínezin asunnolle pitämään oppituntia arabiankielessä ja Naiman kotimaan Marokon kulttuurista. Tunnin ajan Adriana lausuu ääneen arabiankielen aakkosia ja Naima opastaa häntä täydellisellä espanjankielellä, vaikka hän on ollut maassa vain vajaan vuoden. Adriana opettaa puolestaan Naimaa hölkkäämään. He menevät rannalle aamuvarhaisella, sillä Naiman hiyab ei oikein sovellu murcialaisen keskipäivän kuumaan aurinkoon.
Espanjan ensimmäinen aikapankki perustettiin 90-luvun puolivälissä Barcelonassa, Gracen kaupunginosassa. Kataloniassa projekteihin osallistuu noin tuhat ihmistä. San Javierissa osanottajia on noin 300. "Pelkästään informaatioteknologiatunneilla tuotamme 500 tuntia kuukaudessa", kertoo Ana Molina. Osanottajien määrä saattaa hyvinkin kasvaa lähikuukausina, sillä Molina ja González aikovat kääntyä useiden järjestöjen puoleen ja ehdottaa mukaantuloa. Yksi ryhmä ovat Santiago de Riberan kotirouvat, jotka jo osallistuvat informaatioteknologian, golfin ja viininmaistamisen tunneille. "Aiemmin miehet ostivat viinin, koska naiset valitsivat aina halvimman. Nyt kun naiset ymmärtävät enemmän viinin päälle, he ovat sangen tuhlaavaisia", Meroño nauraa. Omana panoksenaan kotirouvat antavat tunteja keittämisessä, silittämisessä ja pyykinpesussa.
San Javierin aikapankkiprojektiin osallistuu taiteilijoita, lääkäreitä, insinöörejä ja arkkitehtejä. Aikuisia, nuoria, espanjalaisia ja ulkomaalaisia. He vaihtavat laajaa valikoimaa toimintoja, hieronnasta maalauskursseihin (joita pitää Manuel Llamazares). "Kyse on toisenlaisesta taloudesta, joka hyödyttää perheitä, asuinalueita ja yhteisöjä. Se toimii toisin kuin rahatalous: sen periaatteita ovat solidaarisuus, luottamus, kiintymys ja keskinäinen avunanto", vakuuttaa Ana Miyares, joka edustaa Yhdysvaltojen aikapankkeja. Miyares vieraili Murciassa tutustumassa sikäläisen projektin toimintaan.
Kainalojuttuna El País julkaisi tämän:
Kondomiapua
Aikapankit saivat alkunsa Yhdysvalloissa 80-luvun puolivälissä. Ana Miyares oli mukana perustamassa projektia. Hän luopui pankkiurastaan kehittääkseen tätä "uutta sosiaalista vaurautta". Pyörremyrsky Wilman riehuttua Floridassa aikapankit auttoivat vaurioituneiden rakennusten korjaamisessa. Näin aikapankkiin saatiin noin 10 000 tuntia kuukaudessa. "Sain prostituoitujen ryhmän auttamaan korjaustyössä aamupäivisin ja iltaisin he sitten hoitivat omia hommiaan", Miyares muistelee. Vastineeksi saimme erään terveyskeskuksen lahjoittamaan heille kondomeja. Washingtonissa sanottiin, että vaurastuin parittelemalla."
Britanniassa aikapankeilla on vankilaprojekti. Vangit korjaavat polkupyöriä, jotka myöhemmin lähetetään Irakiin. Saatavat maksetaan heidän perheilleen. "Tämä luo siteitä ympäröivään yhteisöön ja auttaa heitä sopeutumaan siihen vankilasta vapauduttuaan", vakuuttaa Simon Martin, joka johtaa tätä projektia Englannissa.
*****************
TL:n kommentti: Kirjassaan Lets Work: Rebuilding The Local Economy (Grover Books 1994) Peter Lang sanoo, että LETS sai alkunsa Kanadassa. Ajatuksen kehitti Michael Linton reaktiona kotikaupunkinsa Comox Valleyn (British Columbia) joukkotyöttömyydelle.
Ks. Paikallistalouksia, ote kirjastani Toisinajattelun tiekartta (Like 2004). Kirjaa voi tilata Liken internet-kirjakaupasta. Luku kirjassani Tienviittoja tulevaisuutten:
Ks. myös: