Kansan Uutiset, 3.11.2004

Tapani Lausti kehottaa ajattelemaan toisin

Heta Ängeslevä

-Tiedotusvälineet kertovat meille, että tilannetta Irakissa yritetään rauhoittaa. Juuri missään ei sanota, miten asiat oikeasti ovat. Että maassa on meneillään rikollinen miehitystilanne, josta joutuvat kärsimään myös kymmenettuhannet siviilit, sanoo toisinajatteluun kehottavan kirjan kirjoittanut toimittaja Tapani Lausti.

Liken kustantama ja Suomen Rauhanpuolustajien Pystykorvasarjaan kuuluva Toisinajattelun tiekartta herättää lukijan oitis. Lausti kirjoittaa, kuinka sanat ovat alkaneet kadottaa alkuperäistä merkitystään. Saamme lukea, että hyökkäys on ”itsepuolustusta”, miehitys ”vapautusta” ja sotilaallinen väliintulo ”kriisinhallintaa”. Äärimmäisen hierarkkisia yhteiskuntia pidetään ”demokratioina” ja suuryhtiöiden vallan kasvun kerrotaan olevan ”vapaata kauppaa”. Laustin mukaan tiedotusvälineet ovat sokeutuneet käsitteellisille vääristelyille, mikä ei ainakaan auta ihmisten mahdollisuuksia hahmottaa maailman todellisuutta.

Lausti tietää, mistä kirjoittaa. Hän on kansainväliseen politiikkaan ja aatehistoriaan erikoistunut toimittaja, joka on tehnyt pitkän uran muun muassa Yleisradion ulkomaantoimittajana ja kirjeenvaihtajana, BBC:n suomenkielisen toimituksen avustajana sekä Suomen Lontoon instituutin palveluksessa. Tätä nykyä Lausti asuu Espanjassa, missä hän työskentelee vapaana toimittajana.

Lausti sanoo pohtineensa eri ideologioiden, totuuden, tapahtumien ja tulkintojen välistä suhdetta työssään jo useiden vuosikymmenien ajan. Hänen mukaansa elämme nykyään siinä harhassa, että radikaalit yhteiskunnalliset muutokset ovat mahdottomia ja yksittäisten ihmisten vaikutusmahdollisuudet olemattomat.

Lausti halusi kumota nämä väitteet ja antaa tilaa toisenlaiselle, vapaalle ajattelulle. Siksi syntyi Toisinajattelun tiekartta.

- Esittelen kirjassa ajattelijoita, jotka eivät ole päässeet julkisuudessa esille. Amerikkalaisen Noam Chomskyn kirjallisuutta on jo käännetty suomeksi, mutta muut kirjan ajattelijat ovat tuntemattomia. Mielestäni se on väärin, Lausti miettii.

Bush saa ihmiset ajattelemaan

Usein juuri vaihtoehtomedioihin kirjoittavasta Laustista tuntuu, että hän kirjoittaa ihmisille, jotka tietävät aiheista jo ennestään. Kirjan Lausti toivoo päätyvän laajemmalle lukijapiirille.

- Nyky-yhteiskunnassa on vallalla puolivirallinen ideologia, joka esittää vain yhden näkemyksen totuutena ja kieltää muut vaihtoehdot. Meille uskotellaan, että se mitä meillä nyt on, ei muutu, eikä voikaan muuttua.

Lausti on kauhistellut Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin lausuntoja julkisuudessa.

- Aikuiset ihmiset päästävät suustaan sellaisia mahdottomuuksia, Lausti ihmettelee.

Jotain hyvääkin asiasta on löydettävissä.

- Bush sanoineen ja toimineen on pakottanut ihmiset ajattelemaan, että täytyy olla toinenkin vaihtoehto. Kirjaa kirjoittaessani tapasin fiksuja amerikkalaisia nuoria, jotka suhtautuvat kriittisesti amerikkalaiseen yhteiskuntaan.

Todellisuudessa amerikkalaisessa valtamediassa asioista kerrotaan usein yhdeltä kantilta, eikä vaihtoehdoille jää sijaa. Vaihtoehtokulttuuri elää pienissä, paikallisissa julkaisuissa ja internetissä. Esimerkiksi piilotetusta ajattelijasta Lausti nostaa Noam Chomskyn.

- Hänen kirjoituksiaan ei julkaista, eikä kirjoja arvostella yhdysvaltalaisessa valtamediassa. Yksi lehti kääntyi amerikkalaisessa lehdistössä, kun New York Times julkaisi Chomskyn Lähi-itää käsittelevän artikkelin, sehän oli ennenkuulumatonta. Espanjalainen El País –lehti kommentoi asiaa myöntämällä jutun olevan hyvä, mutta lisäämällä, ettei itse Chomskya voi kuitenkaan ottaa vakavasti, Lausti kertoo.

Kriittistä keskustelua kaivataan

Suomalainen media ei ole Laustin mielestä niin sidoksissa valtaeliitin mielipiteisiin kuin media Yhdysvalloissa. Täysin tyytyväinen ei Lausti silti ole kotimaiseen mediaankaan.

- Tilaa kriittisemmälle keskustelulle pitäisi kyllä löytyä, hän painottaa.

Lausti myöntää, ettei hänen optimistisuutensa kestä joka päivä. Hän haluaa kuitenkin uskoa, että kunhan ihmiset pääsevät hieman miettimään ja tekemään yhdessä, he huomaavat, että on toinenkin mahdollisuus. Ettei nykymuotoinen talousjärjestelmä ole ainoa mahdollinen, palkkaorjuus ei ole välttämätöntä eivätkä yhteiskuntamme ole tulleet päätepisteeseensä, niin kuin nyt väitetään.

Ihmisen perusominaisuuksiin kuuluvat vapauden vietti ja luova ajattelu, ei niitä voi huijata pois. Maailma on nyt vetämässä henkeä, mutta kyllä se siitä vielä eteenpäin nytkähtää, Tapani Lausti uskoo.

[home] [archive] [focus]