Journalisti, 4.2.2005, 3/2005

Toisin ajattelua

Markku Lehtola

Tapani Lausti: Toisinajattelun tiekartta. LIKE 2004. 176 s.

Kerrommeko toimittajina maailmasta Orwellin kuvaaman uuskielen avulla? Kutsummeko hyökkäystä itsepuolustukseksi, miehitystä vapautukseksi ja suuryhtiöiden vallan kasvua vapaaksi kaupaksi?

Kyllä, väittää aatehistoriaan ja kansainväliseen politiikkaan erikoistunut toimittaja Tapani Lausti. Hänestä maailma on uuskielen kourissa, mutta huomattava osa tiedotusvälineistä ei näe käsitteiden vääristelyä eikä auta ihmispoloja hahmottamaan todellisuutta.

Kärkevä ja poleeminen Toisinajattelun tiekartta luotaa sitä ajattelun perinnettä, joka vain harvoin pääsee valtajulkisuuteen. Laustin mielestä toisinajattelijoihin kohdistuva ylenkatse kielii vaihtoehdottomuuden ideologiasta, joka pyrkii tekemään olemassa olevista olosuhteista luonnollisia ja itsestään selviä.

Teos lupaa paikata valtamedian aukot esittelemällä ajattelijoita libertääsin perinteen vasemmalta laidalta. Ajattelijat, kielitieteilijä Noam Chomsky etunenässä, ruoskivat sekä kapitalismia että kommunismia, jotka molemmat ovat alistaneet ihmiset tuotantojärjestelmän palkkaorjiksi ja hylkineet demokraattisia joukkoliikkeitä.

Kyytiä saa yhtiövaltakin. Suuryhtiöiden pilli tahdittaa yhä vaativammin modernien yhteiskuntien tanssia, olkoonkin, että tämä tapahtuu valtioiden suosiollisella tuella. Eikä yhtiövalta tuota vain tavaroita ja palveluja, vaan myös poliittisia ja ideologisia hyödykkeitä. Kalifornian yliopistossa julkisoikeutta opettaneen Scott Bowmanin mielestä suuryhtiöt ovat nimenomaan poliittisia instituutioita, joiden luokkatietoiset johtajat agitoivat yleistä mielipidettä ja vaikuttavat hallitusten politiikan yksityiskohtiinkin.

Hyödyllisimmäksi kirjan anniksi koin nationalismin, monikulttuurisuuden ja etnisyyden analyysit. Toisinajattelijat kavahtavat nationalismia, joka on ”jo kauan kilpaillut uskonnon kanssa lohdun tuojana”. Mutta toisaalta nationalismin kahleista vapautuminenkin voi sosiaalisesti säälimättömissä yhteiskunnissa ruokkia turvattomuuden tunteita ja altistaa korostamaan etnisyyteen perustuvaa erilaisuutta.

Kirjailija Kenan Malik väittää, että painottamalla erilaisuuksia rasismin vastustajat palauttavat argumenttinsa samoihin filosofioihin, jotka alun perin loivat rotuajattelun. Monikulttuurisuudesta siis voikin tulla poissulkemisen eikä hyväksymisen kieli.

Joukkotiedotusvälineitä Lausti moittii etnisen konfliktin käsitteen ajattelemattomasta käytöstä. ”Ajallemme tyypilliseen pintapuoliseen tyyliin käsitteen luullaan selittävän ristiriitojen taustaa.” Median kieltä tutkineen Tim Allenin mielestä etnisyyden selitysvoima on joksenkin olematon: jos yritetään väittää, että ihmiset tappavat toisiaan Bosniassa, koska muslimit ovat muslimeja, serbit serbejä ja kroaatit kroaatteja, ei tällä ole sen enempää selitysvoimaa kuin jos sanotaan, että Iranin ja Irakin sota käytiin, koska iranilaiset ovat iranilaisia ja irakilaiset irakilaisia.

Jos 18,90 euron hinta toisinajattelun tiekartasta tuntuu paljolta. teoksen ajatuksia löytyy Laustin internet-sivuiltakin osoitteesta www.lausti.com.

[home] [archive] [focus]