13.10.2005

Orwell ja Isoveli

Hannu Reime

Jukka Relander sanoo (Helsingin Sanomat, NYT, 40/2005; "Ison veljen katse"), että George Orwell taisteli "Espanjan sisällissodassa Britannian kommunistipuolueen johtamassa taisteluosastossa."

Tämä on totaalinen, etten sanoisi totalitaarinen väärinkäsitys.

Orwell taisteli Aragonian rintamalla keväällä 1937 miliisiosastossa, jonka oli organisoinut espanjalainen POUM-puolue, Partido Obrero de Unificación Marxista, vapaasti suomennettuna Yhtynyt marxilainen työväenpuolue. Orwellin yhteydet tähän lähinnä Kataloniassa vaikuttaneeseen puolueeseen johtuivat siitä, että POUM:n brittiläinen sisarjärjestö oli 1930-luvulla vaikuttanut Riippumaton työväenpuolue ILP.

POUM sai osakseen Moskovan ja Komintern-kommunistien vihat, koska näitten Isoveli, Isä Aurinkoinen, oli kaikkein allergisin vasemmalta tulevalle arvostelulle. Espanjan työväenliikkeen suurten anarkististen joukkojärjestöjen kimppuun Stalin ei suoraan rohjennut käydä, joten uhriksi valittiin suhteellisen pieni, trotskilaiseksi leimattu POUM.

Puolueen koko toimeenpaneva komitea vangittiin kesäkuussa 1937. On hyvinkin mahdollista, että POUM:n puheenjohtajan Andreu Ninin uskomaton rohkeus ja kivunsietokyky estivät Moskovan näytösoikeudenkäyntien viennin tasavaltalaiseen Espanjaan. Nin ei taipunut stalinististen kiduttajiensa käsissä eikä suostunut mielikuvitukselliseen tunnustukseen ja hänelle varattuun osaan näytelmässä.

Orwell itse pakeni Espanjasta henkensä kaupalla. Näillä kokemuksilla on paljonkin tekemistä hänen myöhemmän tuotantonsa kanssa.

Asiasta kiinnostuneitten kannattaa lukea Orwellin upea Espanja-kirja Homage to Catalonia. Se on suomennettu nimellä Katalonia, Katalonia!


Ks. myös:

Kun Stalin vallankumousta torjui

Yliopisto, 19/2002

The Spanish Civil War in historical context by Stephen Schwartz

Critique 32-33

[home] [archive] [focus]