YLE uutiset, 8.9.2014 **** Etusivulle

Toimittaja Juhani Ikonen on kuollut

Ikonen teki pitkän uran Yleisradiossa ja sitä ennen usean eri lehden taloustoimituksessa.

Päivi Puukka

Vuonna 1934 Sippolassa syntynyt Juhani Ikonen tuli tunnetuksi aiheita kaihtamattomana taloustoimittajana ja räväkkänä keskustelunherättäjänä

Ikonen siirtyi paikallislehden kautta Kauppalehteen, jossa hän herätti huomiota juttusarjallaan pienten konepajojen yhteisen myyntiyhtiön Mekesin talouskiemuroista.

Yleisradioon Ikonen siirtyi toimittuaan ensin joitakin vuosia Helsingin Sanomien ja Uuden Suomen talousosastojen päällikkönä.

Myös Ylen Radiouutisissa Juhani "Jussi" Ikonen kävi talousjuttujen kimppuun. Nuoremmille toimittajille hän opetti tiukan journalismin peruskäsitteitä. Ikosen pääperiaate oli, että kaikkia ja kaikkea kannattaa ja pitää epäillä. Hänet tunnettiin sitkeänä ja laajasti sivistyneenä toimittajana, joka tunsi oman aihealueensa juuria myöten.

1980-luvulla Ikonen puhutti suomalaisia mm. television Jälki-istunto-ohjelmassa sekä muissa ajankohtaisohjelmissa. Hän perehtyi tarkkaan mm. idänkauppaan ja Euroopan vapaakauppa-alueeseen. Nämä aiheet kiidättivät toimittajan usein Brysseliin ja muualle Keski-Eurooppaan talouspäätösten ytimiin.

Pitkä ura Yleisradiossa katkesi, kun Ikonen harmistui asiaan, jota nykyään nimitettäisiin ikärasismiksi. Ylen johto esitti 90-luvun alkupuolella, ettei yhtiön johto harmistuisi, vaikka yli 55-vuotiaat toimittajat harkitsisivat vetäytymistä nuorempien tieltä. Tästä suivaantuneena Ikonen päätti jäädä varhaiseläkkeelle vuonna 1992 vain 58-vuotiaana.

Ikosen puoliso, uutistenlukija Eva Polttila, sen sijaan jäi taloon. Polttila on Ylen kautta aikain tunnetuimpia uutiskasvoja.

Juhani Ikonen kuoli Helsingissä lyhyen sairauden jälkeen 7.9.2014.

 

Juhani Ikonen: Mietteitä objektiivisuudesta

Arkisto: Media

 

 

[home] [archive] [focus]

Site Meter